Λύσιμο κινητήρα Hyundai Atos, 3o Μέρος – Παρουσίαση Κυλινδροκεφαλής
Σε αυτό το μέρος θα ασχοληθώ αποκλειστικά με την κυλινδροκεφαλή. Θα παρουσιάσω όλα τα μέρη της και επίσης θα δείξω πώς γίνονται κάποιες εργασίες πάνω της, δηλαδή ρύθμιση διάκενου, αλλαγή στα τσιμουχάκια των οδηγών και τρίψιμο των εδρών των βαλβίδων. Καταρχάς της έκανα ένα καλό πλύσιμο για να φύγουν τα πολλά λάδια. Εδώ το κάτω μέρος, δηλαδή αυτό που βρίσκεται προς τη μεριά των κυλίνδρων. Φαίνεται το αποτύπωμα που έχει αφήσει η φλάντζα πάνω της. Οι δύο μικρότερες βαλβίδες είναι της εισαγωγής, ενώ η μεγάλη είναι της εξαγωγής. Το γκριζωπό χρώμα είναι απο τις επικαθίσεις (καυσαέρια και καρβουνίλα). Κανονικά το χρώμα της είναι μαύρο, όπως και οι βαλβίδες εισαγωγής. Η μικρή τρύπα δίπλα απο τη βαλβίδα εξαγωγής με το σπείρωμα είναι εκεί που βιδώνει το μπουζί.
Η πάνω πλευρά. Αυτή είναι η μία άκρη του εκκεντροφόρου που δίνει κίνηση στο ντιστριμπιτέρ (διανομέας).
Η άλλη πλευρά. Το γρανάζι παίρνει κίνηση μέσω του ιμάντα χρονισμού απο το αντίστοιχο γρανάζι του στροφαλοφόρου. Επειδή ο εκκεντροφόρος περιστρέφεται με ακριβώς τις μισές στροφές απο τον στροφαλοφόρο, το γρανάζι αυτό έχει τον διπλάσιο αριθμό δοντιών.
Το γρανάζι βγαλμένο. Αφού προσπάθούσα για αρκετή ώρα με την καστάνια χωρίς αποτέλεσμα, τελικά του έδωσα μία με το αερόκλειδο και λύθηκε η βίδα. Φαίνεται η τσιμούχα γύρω απο τον άξονα.
Η τσιμούχα. Αυτές οι τσιμούχες δέν βγαίνουν εύκολα χωρίς να τους κάνεις ζημιά. Φαίνεται το σημάδι απο το κατσαβίδι.
Αυτός ο τύπος τσιμούχας στα αγγλικά λέγεται garter seal. Στο εσωτερικό της έχει ένα ελατήριο (garter spring) το οποίο σφίγγει το ελαστικό μέρος της πάνω στον άξονα για καλύτερη επαφή. Ίδιου τύπου είναι και οι τσιμούχες του στροφάλου αλλά και τα τσιμουχάκια των οδηγών. Ένα closeup. Φαίνονται τα κοκοράκια, και το πάνω μέρος των βαλβίδων με τα ελατήρια τους.
Αφαιρώ τις 5 βίδες και βγαίνει ο άξονας μαζί με τα κοκοράκια
Η κεφαλή χωρίς τα κοκοράκια. Φαίνεται τώρα καθαρά ο εκκεντροφόρος.
Τώρα ο εκκεντροφόρος βγαίνει απλώς τραβώντας τον απο το πλάι:
Το λάδι που λιπαίνει τον εκκεντροφόρο και τα κοκοράκια έρχεται απο μία οπή στο κάτω μέρος του μεσαίου έδρανου. Αντίστοιχα, το μεσαίο κομβίο του εκκεντροφόρου έχει μία εγκοπή η οποία μαζευει το λάδι, και το στέλνει μέσω της τρύπας δίπλα στην τρύπα της βίδας στον άξονα των κοκορακίων. Αυτός ο άξονας είναι κούφιος και μέσα του περνάει το λάδι το οποίο λιπαίνει μέσω αντίστοιχων οπών τα άλλα τέσσερα έδρανα και τα κοκοράκια.
Εδώ φαίνεται ο άξονας απο την κάτω μεριά του και αντίστοιχα το πάνω μέρος των εδράνων
Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνεται και μια μαύρη βίδα allen. Προσπάθησα να τη λύσω αλλά δέν μπόρεσα. Πιθανόν αυτή η τρύπα χρειάζεται μόνο κατα τη χύτευση και επεξεργασία της κεφαλής και μετά απλά βουλώνεται με αυτή τη βίδα.
Ο άξονας των κοκορακίων μόνος του: Το λάδι μπαίνει απο τη μεσαία τρύπα και βγαίνει απο όλες τις άλλες. Οι τρύπες στα μπλέ βελάκια λιπαίνουν τα έδρανα, ενώ οι τρύπες στα πράσσινα βελάκια λιπαίνουν τα κοκοράκια. Τα αυλάκια που είναι πάνω στις τρύπες λέγονται chamfering και βοηθούν να απλωθεί το λάδι καλύτερα.
Τα κοκοράκια. Φαίνονται τα μηχανικά ωστήρια τα οποία πιέζουν τις βαλβίδες. Η άλλη άκρη, η οποία πιέζεται απο το λοβό του εκκεντροφόρου. Επειδή το κοκοράκι είναι φτιαγμένο απο κάποιο κράμα αλουμινίου και δέν έχει ιδιαίτερη αντοχή, στο σημείο επαφής με τον εκκεντροφόρο έχει μπεί αυτό το κομμάτι απο πιό σκληρό μέταλλο.
Σε πιό εξελιγμένους κινητήρες, για μείωση των τριβών και αύξηση του ορίου στροφών, το κοκοράκι στο σημείο που πατάει ο εκκεντροφόρος, αλλά και στο σημείο που πατάει τη βαλβίδα έχει ρουλεμάν. Το παρακάτω είναι απο κινητήρα μοτοσυκλέτας και έχει ρουλεμάν μόνο στο σημείο που πατάει ο εκκεντροφόρος.Τα (μηχανικά) ωστήρια. Λύνοντας το κόντρα παξιμάδι και ρυθμίζοντας τη βίδα ρυθμίζεται το διάκενο.
Ένα close-up του πάνω μέρους της βαλβίδας, μαζί με το ελατήριο. Μέσα διακρίνεται το garter spring απο το τσιμουχάκι του οδηγού. Το ελατήριο στο κάτω μέρος πατάει σε μια ροδέλα, ωστε να μήν κάνει ζημιά στο μαλακό αλουμίνιο της κυλινδροκεφαλής.