Απόπειρα επισκευής laptop Dell Inspiron N5010, Μέρος 2
Προηγούμενο βίντεο: Απόπειρα επισκευής Dell Inspiron N5010, Μέρος 1
Οι πυκνωτές τελικά δέν ευθύνονταν για το πρόβλημα.
Περαιτέρω έλεγχος του laptop χρησιμοποιώντας πιό εξελιγμένες τεχνικές δείχνει πως τελικά το πρόβλημα βρισκόταν στο Northbridge της μητρικής, Intel HM57
Με τον δεύτερο τροπο που έδειξες το κόκκινο probe το βάζουμε σε οποιοδήποτε σημείο της πλακέτας?
Ναί. Γενικά μετράμε την αντίσταση προς το ground και στις δύο πλευρές του κάθε εξαρτήματος. Το φυσιολογικό είναι είτε να έχει μεγάλη αντίσταση και απο τις δύο πλευρές, είτε μεγάλη αντίσταση απο τη μία και μικρή απο την άλλη.
Αν δούμε μικρή αντίσταση και στις δύο πλευρές τότε είτε το εξαρτημα που μετράμε είναι βραχυκυκλωμένο, είτε κάποιο άλλο εξάρτημα που είναι συνδεδεμένο παράλληλα με αυτό είναι βραχυκυκλωμένο.
Εβαλα το μαυρο probe του πολυμετρου στην γειωση της πλακετας,αλλα οταν εψαχνα που θα βαλω το κοκκινο probe δεν εβρισκα σε ολα τα σημεια της πλακετας αντισταση.Οταν βρηκα καποιο σημειο,βρηκα ενα ic που οταν το ζεστενα με θερμο αερα,αλλαζε την αντισταση.Ηταν ομως και ενα ολοκληρωμενο που ηξερα οτι ηταν καμμενο,αλλα δεν μου αλλαζε την αντισταση με τον θερμο αερα.Πως επιλεγουμε ποιο ειναι το σωστο σημειο να βαλουμε το κοκκινο probe??Επισης στο πολυμετρο βαζουμε την μεγαλυτερη μετρηση αντιστασης??
Δέν είναι απαραίτητο να μεταβάλλεται η αντίσταση με τη θερμοκρασία, το κάθε ολοκληρωμένο συμπεριφέρεται διαφορετικά.
Όσον αφορά το πολύμετρο, κανονικά πρέπει να μπεί στην πιό μικρή κλίμακα, ωστε να βλέπεις Ohm με ένα ή δύο δεκαδικά ψηφία. Όμως το πρόβλημα εδώ είναι οτι τα πολύμετρα στις χαμηλές κλίμακες Ohm βγάζουν μεγάλη τάση (μπορείς να τη μεττρήσεις με ένα δεύτερο πολύμετρο). Αυτή η τάση μπορεί να ενεργοποιήσει διόδους ή τρανζίστορ και έτσι να σου δείχνει χαμηλή αντίσταση χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει βραχυκύκλωμα.
Οπότε δές με το δεύτερο πολύμετρο σε ποιά κλίμακα βγάζει τάση μικρότερη του 0,7 (τάση ενεργοποίησης PN junction) και χρησιμοποίησε αυτή.