Ενεργοποίηση υπολογιστή με τηλεχειρισμό

Σε αυτό το project θα δείξω πώς μπορούμε να συνδέσουμε ένα κίτ τηλεχειρισμού σε έναν υπολογιστή ωστε να μπορούμε να τον ενεργοποιούμε μέσω ασύρματου τηλεχειριστηρίου.

Αυτό είναι χρήσιμο σε περίπτωση που ο υπολογιστής βρίσκεται σε δυσπρόσιτο σημείο και δέν είναι εύκολο να πατήσουμε το κουμπί εκκίνησης. Επιπλέον μπορούμε να αποσυνδέσουμε εντελώς το πλήκτρο εκκίνησης απο την μητρική και έτσι η ενεργοποίηση θα γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση του τηλεχειριστηρίου, αποτρέποντας οποιονδήποτε άλλο απο το να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή μας.

 

Τα υλικά

(και ενδεικτικά απο που τα αγόρασα:)

1. Κίτ τηλεχειρισμού 2 καναλιών

http://www.emimikos.gr/TEL-925N/

Εναλλακτικά, αν θέλουμε να κρατήσουμε το κόστος χαμηλότερα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κίτ τηλεχειρισμού με ένα μόνο κανάλι.

2. Ολοκληρωμένο QLT Power QDC1S 0512S

 

Τροποποιηση 2/5/2015

http://www.acdcshop.gr/converterdcdc1wuin12vdc30mppmc100khzsil4pin75vpp-p-12505.html?page=2

Το παραπάνω ήταν λάθος! Το σωστό εξάρτημα: http://www.acdcshop.gr/converterdcdc1wiout83mauin5vdc002ppmdegc80khz18g-p-10212.html?page=2

Datasheet: qdc2s-2405s

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε  αντίστοιχο ολοκληρωμένο, ή οποιοσδήποτε έτοιμος DC to DC boost converter απο 5 σε 12Volt, ισχύος 1 Watt ή παραπάνω.

 

3. Δύο μικροί ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές

Χρησιμοποίησα 220uF στα 25Volt. Προσέχουμε την πολικότητα όταν τους τοποθετήσουμε. Επίσης το voltage rating να μήν είναι χαμηλότερο απο 16 Volt

 

4. Ένα μικρό κομμάτι διάτρητης πλακέτας

 

5. Ακιδοσειρά  θηλυκή 1 x 2, 2,54mm (0.1″)

http://www.acdcshop.gr/socketpinstripsfemalepin2straight254mm1x2len32mm-p-12019.html?page=4

 6. Διάφορα καλώδια για τις συνδέσεις

Χρησιμοποίησα τους εσωτερικούς αγωγούς απο καλώδιο συναγερμού.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οτιδήποτε, πχ και καλώδιο δικτύου UTP, όμως το καλώδιο συναγερμού είναι αρκετά λεπτό και εύκαμπτο, οπότε είναι πιό εύχρηστο.

 

Κατασκευή του τροφοδοτικού (DC to DC converter)

Το κίτ τηλεχειρισμού λειτουργεί με τάση 12 Volt. Όμως όταν ο υπολογιστής είναι σβηστός, η μόνη τάση που υπάρχει διαθέσιμη είναι αυτή των 5 Volt stand-by (μώβ καλώδιο). Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε ένα μίνι τροφοδοτικό το οποίο θα ανυψώσει την τάση απο τα 5 σε 12 Volt.

Χρησιμοποίησα το ολοκληρωμένο QLT Power QDC1S 0512S, το οποίο είναι πανεύκολο στη σύνδεση:

Στα pin 1 και 2 συνδέουμε την είσοδο των 5 Volt και στα pin 3 και 4 παίρνουμε τα 12 Volt.

Επιπλέον χρειάζεται στην είσοδο και την έξοδο να συνδεθεί απο ένας πυκνωτής. Το datasheet δέν διευκρινίζει ούτε τύπο πυκνωτή, ούτε χωρητικότητα, οπότε δοκίμασα με δύο απλούς ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές 220uF και το κύκλωμα δούλεψε μια χαρά.

Εδώ το τροφοδοτικό πλήρως συναρμολογημένο στη διάτρητη πλακέτα, με ένα εικοσάλεπτο δίπλα για σύγκριση μεγέθους:

 

 Σύνδεση των ρελέ

Επειδή αυτά τα τηλεχειριστήρια πολλές φορές μπορούν να πατηθούν απο μόνα τους όταν τα έχουμε στην τσέπη μας, για το λόγο αυτό σύνδεσα τα δύο ρελέ σε σειρά. Έτσι για να ενεργοποιηθεί ή απενεργοποιηθεί ο υπολογιστής πρέπει να πατηθούν και τα δύο πλήκτρα ταυτόχρονα.

Εδώ φαίνεται ο τρόπος σύνδεσης των ρελέ σε σειρά:

Εγκατάσταση του τηλεχειρισμού στον υπολογιστή

Έχω συνδέσει την είσοδο του DC to DC converter στην κεντρική φύσα του τροφοδοτικού. Απλά έχω απογυμνώσει τις άκρες των καλωδίων και τις έχω σφηνώσει στο πάνω μέρος της φύσας και έχω στερεώσει τα καλώδια με μονωτική ταινία. Το κόκκινο καλώδιο στο 5V stand by (μωβ), το μαύρο στη γείωση (μαύρο).

Το κιτρινοπράσσινο καλώδιο είναι αυτό που έρχεται απο τα ρελέ του τηλεχειρισμού και το έχω συνδέσει εκεί που κανονικά συνδέεται το καλώδιο του διακόπτη του κουτιού.

Ακριβώς απο κάτω φαίνεται ο κονέκτορας του κανονικού διακόπτη, ο οποίος είναι στον αέρα. Ο υπολογιστής πλέον μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο μέσω του τηλεχειρισμού.

You may also like...

1 Response

  1. 21/02/2016

    […] Σε αυτό το βίντεο δείχνω πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια φτηνή πλακέτα τηλεχειρισμού (PT2272-M4) για την ενεργοποίηση του υπολογιστή, όπως και στο βίντεο #25. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version