Κατασκευή πλακέτας κυκλώματος (PCB) με τη μέθοδο του μαρκαδόρου

Περιγραφή της διαδικασίας κατασκευής μιας πλακέτας κυκλώματος (PCB) ζωγραφίζοντας με το χέρι τις τροχιές του κυκλώματος πάνω σε επιχαλκωμένη πλακέτα και στη συνέχεια αφαιρώντας τον περιττό χαλκό με χρήση αποχαλκωτικού χημικού.

Επιπλέον καλύπτονται θέματα όπως:

-Διαφορετικά είδη επιχαλκωμένων πλακετών

-Τεχνολογίες SMD και through-hole

-Τρόποι ασφαλούς χρήσης χημικών

 

You may also like...

2 Responses

  1. Despina says:

    Καλησπέρα,
    κατ ‘αρχήν θα ήθελα να σου πω συγχαρητήρια για τα videos σου. Είναι απολύτως κατανοητά.
    Θα μπορούσες να μου πεις σε τι χρησιμεύει το κυκλωματάκι που έφτιαξες στο video 21? (προσπαθώ να το φτιάξω κι εγώ…)
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
    Δέσποινα.

    • fubar says:

      Γειά σου Δέσποινα!

      Σου έχει τύχει ποτέ να βάζεις το κινητό σου σε ένα φορτιστή και το κινητό να φορτίζει απελπιστικά αργά ή να μήν φορτίζει καθόλου? Αυτό γίνεται γιατι καταρχάς ο ρυθμός φόρτισης καθορίζεται απο το ίδιο το κινητό και όχι απο το φορτιστή, και κατα δεύτερον το κινητό έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει κατα κάποιο τρόπο το φορτιστή στον οποίο έχει συνδεθεί. Αν ο φορτιστής δέν είναι “συμβατος” τότε το κινητό φορτίζει πολύ αργά ή καθόλου.

      Αυτή η αναγνώριση γίνεται μέ έναν πάρα πολύ απλό τρόπο. Ο κάθε φορτιστής μέσα του έχει δύο ζεύγη αντιστάσεων που σχηματίζουν δύο διαιρέτες τάσης. Αυτοί οι διαιρέτες είναι συνδεδεμένοι στα μεσαία πίν του USB, τα Data+ και Data- και θέτουν την τάση στο κάθε πίν σε μία προκαθορισμένη τιμή απο 0 εώς 5 Volt.

      Το κινητό απο την πλευρά του “διαβάζει” αυτές τις τάσεις και άν είναι οι σωστές τότε φορτίζει με το μέγιστο ρυθμό. Αν είναι διαφορετικές απο αυτές που περιμένει να δεί τότε φορτίζει σε αργό ρυθμό.

      Ενδεικτικά η Apple έχει δύο βασικούς φορτιστές, το φορτιστή του 1 Ampere ο οποίος βγάζει 2 Volt στο D+ και 2.7 στο D-, και το μεγαλύτερο φορτιστή των 2 Ampere που βάζουν στα ipad, ο οποίος βγάζει 2.7 στο D+ και 2 Volt στο D-

      Το κύκλωμα αυτό λοιπόν μπαίνει ανάμεσα στο φορτιστή και το κινητό. Με τα δύο ποτενσιόμετρα μπορούμε να ρυθμίσουμε την τάση στα Data πιν σε όποια τιμή θέλουμε. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κοροιδέψουμε το κίνητό ωστε να νομίζει οτι έχει συνδεθεί σε συμβατό φορτιστή και συνεπώς να το φορτίζουμε στο μέγιστο ρυθμό απο οποιοδήποτε φορτιστή ή θύρα USB.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *