Ανιχνευτής καλωδίων Fluke Intellitone Pro 200

Ο ανιχνευτής καλωδίων (ή γεννήτρια σήματος ή toner) είναι μια συσκευή η οποία βοηθά στον εντοπισμό ενός συγκεκριμένου καλωδίου ανάμεσα σε πολλά. Το Intellitone Pro 200 της Fluke είναι ίσως το καλύτερο toner στην αγορά.

Τα toners χρησιμοποιούνται κυρίως απο τεχνικούς δικτύων και τηλεφώνων, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό οποιουδήποτε ζεύγος καλωδίων (ρεύματος, ομοαξονικά κτλ) αρκεί να μήν βρίσκονται υπο τάση.

Οι toners αποτελούνται απο δύο μέρη, τη γεννήτρια σήματος και τον ανιχνευτή. Η γεννήτρια συνδέεται στην μία άκρη του καλωδίου και όταν ο ανιχνευτής βρίσκεται κοντά σε οποιοδήποτε σημείο του καλωδίου παράγει έναν ηχητικό τόνο.

Πρακτικές εφαρμογές

Ένα τυπικό πρόβλημα είναι όταν μία πρίζα Ethernet σταματήσει να δουλεύει. Το πρώτο βήμα είναι να την ανοίξουμε και να ελέγξουμε τις συνδέσεις.

Εφόσον οι συνδέσεις είναι εντάξει και το πρόβλημα παραμένει, τότε δύο τινά συμβαίνουν. Ή το καλώδιο κάπου στη διαδρομή του είναι κομμένο ή τσακισμένο, ή κάποιο πρόβλημα υπάρχει εκεί που συνδέεται η άλλη άκρη του, δηλαδή συνήθως ένα switch στο server room μέσω ενός patch panel.

Οπότε το επόμενο βήμα είναι να βρούμε την άλλη άκρη του καλωδίου στο server room. Ακούγεται απλό, όμως ένα τυπικό server room μοιάζει κάπως έτσι:

Κάποιος θα χρειαζόταν ώρες μέχρι να βρεί την άλλη άκρη του καλωδίου χειροκίνητα μεσα σε αυτό το χαμό. Εδώ είναι που το toner βοηθάει αφάνταστα. Απλά συνδέουμε τον πομπό στην πρίζα, και μετά πάμε στο sever room και περνάμε το δέκτη πάνω απο τα καλώδια. Ο δέκτης θα εντοπίσει το σήμα και όσο πιό κοντά βρίσκεται στο σωστό καλώδιο, τόσο πιό δυνατό θα είναι το ηχητικό σήμα.

 

Αρχικά είχα το απλό κλασσικό μπλέ toner της Central που έχουν και οι τεχνικοί του ΟΤΕ. Το πρόβλημα της είναι οτι η εμβέλεια είναι αστεία, δηλαδή πρέπει ο ανιχνευτής πρακτικά να εφάπτεται με το καλώδιο για να πιάσει τον τόνο, ενώ λόγω του οτι είναι αναλογική, πιάνει αντανακλάσεις του σήματος καθώς και παρεμβολές απο κοντινά καλώδια ρεύματος και μπορεί να δυσκολέψει τον εντοπισμό.

Γι αυτό το λόγο αποφάσισα να πάρω το toner της Fluke, το οποίο βέβαια είναι αρκετά ακριβό, στα 200 ευρώ περίπου, αλλά οι δυνατότητες του αξίζουν και το τελευταίο ευρώ.

Η συσκευή έρχεται σε συσκευασία blister:

Εκτός απο τη γεννήτρια και το δέκτη η συσκευασία περιέχει: 2 καλώδια ethernet, 2 καλώδια τηλεφώνου, έναν αντάπτορα για ομοαξονικά καλώδια, ενα ζεύγος καλωδίων μαύρο/κόκκινο με κροκοδειλάκια, δύο λουράκια, δύο μπαταρίες 9 Volt και ένα CD με το manual.

Θήκη μεταφοράς δέν έχει, την πουλάνε έξτρα για 20 ευρώ!

Η γεννήτρια και ο ανιχνευτής εκτός της συσκευασίας:

 

Οι συνδέσεις της γεννήτριας:

 Η γεννήτρια

Ο χειρισμός της γεννήτριας γίνεται μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη 5 θέσεων: OFF, SERVICE, “Κεραία”, “Ηχείο” και “Ω”

Στην θέση SERVICE γίνεται εντοπισμός της διαθέσιμης υπηρεσίας, όταν έχει συνδεθεί καλώδιο τηλεφώνου ή Ethernet. Αν για παράδειγμα υπάρχει τηλεφωνικό σήμα στην γραμμή 1 (επαφές 3 και 4 στο RJ11) θα ανάψει το πάνω-πάνω led πράσινο. Αν υπάρχει σήμα και στην γραμμή 2 (επαφές 2 και 5) θα ανάψει και το επόμενο.

Η συσκευή επίσης μπορεί να εντοπίσει και την πολικότητα της τηλεφωνικής γραμμής. Αν τα led ανάψουν κόκκινα τότε η πολικότητα είναι αντεστραμμένη. (Αυτό είναι χρήσιμο μόνο σε πολύ παλιά τηλεφωνικά κέντρα, αλλιώς η πολικότητα δέν έχει σημασία). Επίσης δουλεύει τόσο για POTS, όσο και για ISDN.

Σε περίπτωση που συνδέσουμε καλώδιο Ethernet του οποίου η άλλη άκρη βρίσκεται πάνω σε switch, τότε θα αρχίσει το τρίτο κατα σειρά led να εναλλάσσεται μεταξύ κόκκινου και πράσινου, οπου κόκκινο σημαίνει οτι το ζεύγος 1,2 του RJ45 λειτουργεί, ενώ πράσινο οτι το ζεύγος 3,6 του RJ45 λειτουργεί. Αυτό μας δείχνει ταυτόχρονα πως και υπάρχει επικοινωνία με το switch και πως το καλώδιο είναι καλό (τουλάχιστον για δίκτυα 10/100). Αν για παράδειγμα ανάβει μόνο κόκκινο ή μόνο πράσινο τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το καλώδιο ή το switch.

Δέν μπορεί να εντοπίσει σήμα ADSL, αλλά ας μήν τα θέλουμε και όλα δικά μας!

Στην θέση “Κεραία”, η γεννήτρια στέλνει ψηφιακό τόνο στο καλώδιο για τον εντοπισμό, ενώ στην θέση “Ηχείο” στέλνει αναλογικό σήμα.

Τέλος στη θέση “Ω” η συσκευή εκτελεί έλεγχο συνέχειας (continuity test) χρησιμοποιόντας τα καλώδια με τα κροκοδειλάκια. Δέν έχει διαφορά απο το αντίστοιχο τέστ που κάνουν και όλα τα πολύμετρα.

Ο ανιχνευτής

Ο ανιχνευτής έχει επίσης έναν περιστροφικό διακόπτη με 5 θέσεις, OFF, “Κεραία (υψηλή ευαισθησία)”, “Κεραία (χαμηλή ευαισθησία)”, “Ηχείο” και “CABLE MAP”

Στις πρώτες δύο θέσεις εντοπίζει ψηφιακό σήμα, όταν έχουμε βάλει την γεννήτρια στη θέση “Κεραία”, ενώ στην τρίτη θέση εντοπίζει αναλογικό σήμα, όταν έχουμε βάλει τη γεννήτρια στην αντίστοιχη θέση.

Στην θέση “CABLE MAP” ελέγχει καλώδια ethernet και τηλεφώνου τα οποία απο τη μία πλευρά έχουμε συνδέσει στη γεννήτρια και απο την άλλη στην θύρα RJ45 του ανιχνευτή. Η λειτουργία του εδώ είναι ακριβώς ίδια με τα πάμφθηνα κινέζικα cable testers. Εδώ το πλεονέκτημα είναι οτι δέν έχει σημασία σε ποιά κατάσταση λειτουργίας βρίσκεται η γεννήτρια. Δηλαδή μπορούμε να κάνουμε tracking του καλωδίου και μόλις εντοπίσουμε την άκρη του, την βάζουμε στον ανιχνευτή και κάνουμε κατευθείαν και έλεγχο του καλωδίου. Με τις απλές κινέζικες συσκευές, πρέπει να πάς πίσω στην γεννήτρια (η οποία πιθανόν βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο ή άλλο όροφο του κτηρίου) να γυρίσεις τον διακόπτη και μετά πάλι πίσω στην άλλη άκρη του καλωδίου για τον έλεγχο.

Πιθανόν κάποιος να παρατηρήσει οτι δέν έχει ένδειξη για τον έλεγχο της θωράκισης (Ground) του καλωδίου. Στο manual περιγράφεται μια πολύπλοκη διαδικασία με την οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το led SYNC για τον έλεγχο της θωράκισης. Εργονομικό φάουλ εδώ για μια συσκευή αυτού του επιπέδου, μάλιστα για ένα feature που έχουν όλα τα αντίστοιχα κινέζικα tester αν και γενικά ο έλεγχος της θωράκισης δέν είναι κάτι που γίνεται συχνά.

Ο ανιχνευτής έχει ένα ενσωματωμένο ηχείο το οποίο αναπαράγει τον τόνο, ένα ποτενσιόμεντρο για ρύθμιση της έντασης, καθώς και υποδοχή για ακουστικά.

Στην Πράξη

Αφού έχουμε βάλει την γεννήτρια στην μία άκρη του καλωδίου, στην ψηφιακή ή αναλογική θέση, βάζουμε και τον ανιχνευτή στην ανάλογη θέση και περνώντας τον κοντά απο το καλώδιο θα ακουστεί απο το ηχείο ο τόνος, ενώ τα led απο 1 εώς 8 θα αρχίσουν να ανάβουν ανάλογα με την απόσταση απο την οποία βρίσκεται η μύτη του ανιχνευτή απο το καλώδιο με το 8 να σημαίνει “κοντά” ενώ το 1 “μακρυά”. Αντίστοιχα και η ένταση του τόνου θα δυναμώνει όσο πιό κοντά βρισκόμαστε.

Σύμφωνα με το manual, ο ψηφιακός τόνος είναι για καλώδια Ethernet, ενώ για απλά ζεύγη καλωδίων χρησιμοποιούμε τον αναλογικό τόνο. Στην πράξη, ο εντοπισμός με αναλογικό τόνο είναι το ίδιο άθλιος όπως και με την παλιά μου γεννήτρια.

Αντίθετα με τον ψηφιακό τόνο ο εντοπισμός γίνεται παιχνιδάκι, ακόμα και σε ζεύγη καλωδίων που θεωρητικά δέν δουλεύει τοσο καλά. Βάζοντας τον ανιχνευτή στη θέση υψηλής ευαισθησίας μπορεί να εντοπίσει το καλώδιο απο απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου. Μπορούμε έτσι άνετα να εντοπίσουμε και την διαδρομή που ακολουθεί εντοιχισμένο καλώδιο, ακόμα και πίσω απο σοβά, πλακάκια, έπιπλα κτλ. Επειδή ακριβώς είναι τόσο μεγάλη η εμβέλεια, όταν φτάσουμε στο σημείο τερματισμού των καλωδίων πρέπει να βάλουμε τον ανιχνευτή στη θέση μειωμένης ευαισθησίας για να βρούμε ποιό είναι το συγκεκριμένο καλώδιο.

 

Στο δια ταύτα

Η Fluke Intellitone 200 Pro, παρά το υψηλό κόστος της σε σχέση με άλλες αντίστοιχες συσκευές, θα αποσβέσει πολύ γρήγορα τα χρήματά της καθώς με τις εξελιγμένες λειτουργίες της μειώνει κατα πολύ τον απαιτούμενο χρόνο για troubleshooting μιας τηλεφωνικής ή δικτυακής εγκατάστασης.

Το αγγλικό manual για όποιον ενδιαφέρεται είναι εδώ: http://fubar.gr/wp-content/uploads/2014/01/Man_Users_r0_IT200ItelliTonePro_us.pdf

2 Responses

  1. donatos says:

    fluke pro 200 κοστος αγωρας

    • fubar says:

      Νομίζω ήταν κάπου μεταξύ 200 και 250 ευρώ απο ebay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version