Απόπειρα επισκευής motherboard Gigabyte GA-H55M-S2
For an English version of this article please click here: Gigabyte GA-H55M-S2 motherboard attempted repair
Η συγκεκριμένη μητρική αγοράστηκε καινούρια και σταμάτησε μετά απο 3 μόλις μήνες λειτουργίας να δουλεύει. Επειδή τότε ήταν επείγον να επισκευαστεί ο υπολογιστής, απλά αγοράστηκε καινούρια μητρική μαζί με επεξεργαστή και η παλιά αφέθηκε στην άκρη και ξεχάστηκε, χωρίς να μπώ σε διαδικασία να την αντικαταστήσω στα πλαίσια της εγγύησης.
Το μόνο που έκανε όποτε προσπαθούσα να την βάλω μπρός ήταν να δουλεύει ο ανεμιστήρας του CPU για ένα δευτερόλεπτο και μετά να σβήνει και πάλι να ανάβει και ουτω καθεξής.
Όμως τώρα, μετά απο περίπου 2 χρόνια, την βρήκα εκεί που την είχα καταχωνιάσει και αποφάσισα να της κάνω έναν έλεγχο μπας και τη σώσω.
Με μια πρώτη ματιά δέν φαινόταν κάτι περίεργο στην πλακέτα, όπως για παράδειγμα κάποιος σκασμένος πυκνωτής ή κάποιο εμφανές σημάδι καψίματος.
Μετά απο εναν πιο προσεκτικό οπτικό έλεγχο εντόπισα δύο mosfet κοντά στον επεξεργαστή τα οποία ήταν ελαφρώς μαυρισμένα γύρω-γύρω και επιπλέον η solder mask, δηλαδή το προστατευτικό βερνίκι στην επιφάνεια της πλακέτας είχε κάνει ένα μικρό μπαλάκι, σημάδι τοπικής υπερθέρμανσης.
Μέτρησα την αντίσταση μεταξύ Source-Drain και ήταν μόλις μερικά Ohm. Κακό σημάδι καθώς κανονικά πρέπει να είναι τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες Kohm. Επειδή όμως η μέτρηση έγινε in-circuit υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μέτρησα κάποιο παράλληλο κύκλωμα μικρής αντίστασης.
Έτσι αποφάσισα να τα αφαιρέσω απο τη motherboard ωστε να τα ελέγξω εκτός κυκλώματος. Αν ήταν καμμένα θα τα άλλαζα με άλλα αντίστοιχα απο άλλη χαλασμένη μητρική που έχω.
Για να τα αφαιρέσω χρησιμοποίησα το σταθμό θερμού αέρα Atten 858D+,
καθώς τα συγκεκριμένα είναι mosfet επιφανειακής στήρηξης (SMD) και δέν μπορούν να αφαιρεθούν με το κλασσικό κολητήρι.
Δυστυχώς ακόμα και μετά απο πολλή ώρα θέρμανσης με τον αέρα στους 450 βαθμούς, τα δύο συγκεκριμένα mosfet δέν έλεγαν να ξεκολήσουν! Αντίθετα τα δύο διπλανά τους είχαν ήδη ξεκολήσει και μπορούσαν να μετακινηθούν. Όπως φαίνεται η solder mask είχε λιώσει τοπικά, είχε γίνει ένα σώμα με τα mosfet και δεν τα άφηνε να ελευθερωθούν.
Με τα πολλά κατάφερα να τα σηκώσω λίγο, αλλά απο την υπερθέρμανση είχε καταστραφεί και η πλακέτα στο κάτω μέρος τους. Τα mosfet σηκώθηκαν μαζί με τα traces και μία αντίσταση SMD που ήταν δίπλα, ενώ ένα ακόμα trace πρέπει να κόπηκε. Η μητρική ήταν πλέον και με τη βούλα FUBARed αλλά μπορούσα τουλάχιστον τώρα να ελέγξω τα mosfet εκτός κυκλώματος, έτσι για να μου φύγει η απορία. Τελικά μόνο το δεξί ήταν καμένο και είχε 3 Ohm αντίσταση, το άλλο είχε απλά μαυρίσει απο τη θερμοκρασία.
Δυστυχώς, ως συνήθως, απέτυχα να επισκευάσω άλλη μία ηλεκτρονική συσκευή. Ελπίζω να έχω καλύτερη τύχη την επόμενη φορά!
1 Response
[…] Μα φυσικά, είναι η ίδια ακριβώς Gigabyte όπως αυτή που αποπειράθηκα (αποτυχημένα) να επισκευάσω και στη συνέχεια χρησιμοποίησα ώς πειραματόζωο στο […]